Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας του Μαλίκη


Η Εικόνα της Παναγίας του Μαλίκη ανήκε από κληρονομιά στην Κυριακούλα σύζυγο Σταματίου Γλιάτη το γένος Μαλίκη. 
Το σπίτι που φυλασσόταν η εικόνα βρισκόταν μπροστά από τον πρώτο ιστορικό Ναό Γεννήσεως του Χριστού (1640) του ιερέως Αντωνίου Νέγκα – Μπουρντάβερτη. Ο Γεώργιος Σταμ. Γλιάτης παρέδωσε την εικόνα στον συγγενή της μητέρας του Νικόλαο Δρίβα ο οποίος δεν δέχτηκε να κρατήσει την θαυματουργό εικόνα στο σπίτι του και έτσι την αφιέρωσε στον Καθεδρικό Ναός της Παναγίας όπου από τότε φυλάσσεται σε περίτεχνο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι έργο του Φάνη Νομικού και δωρεά της  Αννέζως Ε. Ραφαλιά. Η εικόνα μεταφέρθηκε στον Καθεδρικό Ναό στις 9 Οκτωβρίου 1927 με λιτανευτική πομπή προεξάρχοντος του μακαριστού Μητροπολίτου Ύδρας κυρού Προκοπίου Καραμάνου.


Ο λαός της  Ύδρας περιβάλλει με ιδιαίτερη τιμή και λατρεία την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Μαλίκη και σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες η ιερή εικόνα μεταφερόταν στα σπίτια προς αγιασμό και ευλογία.
Όταν υπήρχε ασθενής και επρόκειτο να θεραπευτεί αυτοί που την μετέφεραν την αισθάνονταν ελαφριά και το πρόσωπο της έλαμπε (με ροδόχρουν χρώμα), ενώ αντιθέτως εάν του ασθενούς η κατάστασης ήταν ανίατος η εικόνα στους μεταφορείς βάραινε και το πρόσωπο της γινόταν χλωμό. Η θαυματουργή εικόνα γιορτάζει στην απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  δηλ. στα «εννιάμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Προστατεύουμε το περιβάλλον της Ύδρας όλοι μαζί" - Μια πρωτοβουλία που αφορά όλους μας!

Τη Δευτέρα στις 19.00 στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου Ύδρας . Μια πρωτοβουλία που αφορά όλους μας ! Μία όμορφη πρωτοβουλία ...