Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Τέτσης της προσφοράς - Μια αναφορά στη μνήμη του μεγάλου Υδραίου εικαστικού


Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 1 Σεπτεβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Θέμη Κοντογούρη για τη ζωή, το έργο και την προσφορά του μεγάλου Υδραίου εικαστικού και Ακαδημαικού Παναγιώτη Τέτση.
Η ομιλία του κ. Θέμη Κοντογούρη πραγματοποιήθηκε στην πανέμορφη ταράτσα του Ιστορικού αρχοντικού Λαζάρου Κουντουριώτη στην Ύδρα.


Ο Θέμης Κοντογούρης μίλησε για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Υδραίου δάσκαλου Παναγιώτη Τέτση τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κοντά στον Τέτση δεν μάθαινες μόνο ζωγραφική. Με το έμπρακτό του παράδειγμα δίδασκε τι θα πει αξιοπρέπεια, συνέπεια, ήθος και ευγένεια. Το υψηλό στη ζωή και στην τέχνη». Συνεχίζοντας είπε για το Παναγιώτη Τέτση: «Η γενναιοδωρία όχι μόνον ως προς τους οικείους του αλλά και προς την πατρίδα ήταν συνυφασμένη με τη ζωή του» Επίσης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την προσφορά του Παναγιώτη Τέτση στη ζωγραφική, στη διδασκαλία αλλά και στην κοινωνία. Αυτή η προσφορά ήταν που τον διέκρινε και έβαλε ανεξίτηλη σφραγίδα στην μνήμη του...
Μετα το πέρα της ομιλίας ακολούθησε ξενάγηση στην οικία και ατελιέ Τέτση την οποία ο ίδιος ο εικαστικός είχε δωρίσει στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), Η υδραίικη κατοικία των τελών του 19ου αιώνα μετατράπηκε σε επισκέψιμο χώρο για το κοινό. Εκεί, υπάρχει ο χώρος που ζωγράφιζε με τα έργα του, τα δωμάτια, η κουζίνα και η αυλή, καθώς και ένα παλιό μπακάλικο του παππού του εικαστικού στο ισόγειο χώρο.
Στη συνέχεια παρατέθει δεξίωση στους αύλειους χώρους του αρχοντικού Λαζάρου Κουντουριώτη.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Προστατεύουμε το περιβάλλον της Ύδρας όλοι μαζί" - Μια πρωτοβουλία που αφορά όλους μας!

Τη Δευτέρα στις 19.00 στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου Ύδρας . Μια πρωτοβουλία που αφορά όλους μας ! Μία όμορφη πρωτοβουλία ...